logo

SERVEIS INFORMATIUS - L'Entrevista del Dia


Transcribed podcasts: 576
Time transcribed: 3d 21h 8m 36s

Unknown channel type

This graph shows how many times the word ______ has been mentioned throughout the history of the program.

Avui divendres 24 de febrer, a partir de dos quarts de set de la tarda, a casa de cultura d'Abrera acollirà una xerrada col·loqui sobre salut mental a partir del llibre Malestamos cuando estar mal es un problema colectivo,
amb la participació de les autores Javier Padilla i Marta Carmona i la participació de Sara Roca, regidora de Salut Pública i Benestar de l'Ajuntament d'Abrera, i Maite De Amo, psicòloga i presidenta de l'Associació per la Salut Mental del Baixo Bregat.
Precisament avui a l'entrevista del dia parlem amb la Maite De Amo. Bé, en què consistirà la presentació d'aquesta tarda i de què tracta el llibre Malestamos cuando estar mal es un problema colectivo?
A la xerrada col·loqui que tindrà lloc aquest divendres 24 de febrer a dos quarts de set a la casa de cultura d'Abrera parlarem a partir del llibre Malestamos de Javier Padilla i Marta Carmona.
Javier Padilla és metge de família en formació en Salut Pública i en l'actualitat diputat en l'Assemblea de Madrid i la Marta Carmona és psiquiatra d'un centre de Salut Mental amb estudis en feminisme i membre de Junta de dues associacions de Salut Mental.
Serà tot un luxe poder parlar amb els autors directament i que ens posin sobre la taula tots els missatges que ens volen transmetre i també serà un moment per poder compartir tots plegats i reflexionar sobre aquest patiment que està tan present en tots nosaltres arreu de la pandèmia.
Ells parlen d'això, d'aquest malestar, què és el que està passant perquè les xifres en problemàtiques de Salut Mental estiguin augmentant tant i no només a nivell de diagnòstics en Salut Mental sinó de patiment humà que tampoc es pot situar en cap categoria diagnòstica al final és una tristesa, una desesperança que no té una classificació.
Aborda les causes des d'un vessant contextual d'aquest malestar, de posar èmfasi en el sistema capitalista com al final el culpable i ho aborda des d'aquesta part col·lectiva.
No només jo tinc un problema sinó nosaltres tenim un problema i la solució també ha de vindre d'un nosaltres, d'una vessant col·lectiva des de la relació social, des d'uns valors que ara mateix el sistema careix des de la solidaritat, des de la cohesió social, la generositat que al final aquí és on posa el pes, els autors posen el pes i algunes possibles solucions.
Serà una estona per poder fer una parada, aparem-nos, pensem que està passant i donar potser amb aquesta xerrada una petita passa cap endavant per possibles solucions des de la unió, des de la cooperació i també reflexionar sobre aquesta medicalització, psiquiatrització de problemes que al final formen part de les vivències humanes.
No hem de posar un diagnòstic a tot, això és un perill i tampoc hem de medicalitzar tot el que ens passa perquè al final estem tapant, és una tapadera però si no anem a les arrels del que li està passant a la persona, mirem el seu context familiar i aquest context familiar que també està en un macrosistema social que també li està influint.
Si no mirem tot això, incidim en aquestes causes, no té sentit treballar només des de l'individual, no té sentit donar un fàrmac a tot, és com que hi ha la persona, tindre-la tranquil·la, tindre-la sedada però des d'aquesta sedació no es poden buscar solucions.
Hem de fer un canvi de plantejament, un canvi de mirada, hem d'ampliar horitzons i anar més enllà perquè aquí no està la solució.
És molt important el tractament psicològic i el tractament psiquiàtric, això els autors no ho qüestionen ni ho qüestionem sinó que és necessari, clar que és necessari i s'ha de fer i ha d'estar aquest tractament que al final és el que el sistema sanitari que tenim ens ofereix.
Però hem d'agafar una altra perspectiva per mirar-ho des d'una forma més àmplia perquè si no no té sentit el que estem fent perquè al final els medicaments, amb aquest excés de medicaments, amb tants efectes secundaris el que estem fent, el que estem aconseguint és fer més crònics els problemes.
No estem treballant el que veritablement hem de treballar i això és el que ens transmetran els autors a partir del seu llibre, tant aquestes causes més socials, més contextuals, com també parlaran d'unes solucions des de lo social, des de lo comunitari.
Crec que és una oportunitat per replantejar-nos el sistema, el que s'està fent. Potser no es tracta d'eliminar el que hi és, però pensem, pensem una mica, pensem el que estem fent perquè segurament aquestes xifres tan elevades de medicació podrien disminuir i molt, incidint en la qualitat de vida de les persones.
Donar eines, unes altres eines, eines psicològiques des del tractament individual, sí, però també donem oportunitats de relació a les persones, de crear unes solucions tots junts.
Així quina és la importància de poder tractar aquests temes de salut mental adreçats a tota la ciutadania i com convidaries a tothom a assistir-hi?
El missatge que volen donar els autors ja només en la seva portada i la seva contraportada, si només mirem això, aquestes imatges ja saps per on va el llibre.
La portada tenim tres persones asseguts en tres cadires mirant cap a sota, cap a terra, es veuen tristos, estan sols i si mires la contraportada surten tots tres en una canoa junts remant.
I van cap a, tenim aquí un cercle que hem de preguntar als autors què significa, és com una incertesa, van remant cap a la incertidumbre però van junts, no estan sols, ja estan mirant cap endavant i no cap a sota, cap a terra.
Jo crec que només amb aquestes imatges tenim un missatge potent que hem d'agafar, hem d'agafar amb esperança d'un futur diferent, així que animem a tothom a poder compartir aquesta estona tots junts i al final que sigui un moment de trobada tan valuós,
en el nostre dia a dia tan individualista, tan solitari, perquè cada vegada estem més sols, més connectats digitalment però més sols, ja estem veient que no és el camí, som una societat amb malaltia,
per favor reflexionem, pensem, perquè això se'ns afecta a tots, ens afecta als nostres fills, als nostres joves, aquests joves que estan patint, estan desolats perquè no saben cap on van, ajudem aquests joves que al final són el nostre futur,
així que us esperem a tots i esperem gaudir d'aquesta estona amb els autors.
Tornem a recordar, la cita és avui divendres 24 de febrer a partir de dos quarts de set de la tarda a la Casa de Cultura amb la xerra de col·loquis sobre salut mental a partir del llibre Malestamos cuando estar mal es un problema colectivo.
I ja podeu tornar a escoltar i descarregar el podcast d'aquest espai, dels Serveis Informatius de Ràdio Abrera a la nostra programació a la carta, a radioabrera.cat i a l'aplicació de Ràdio Abrera que us podeu descarregar de manera gratuita al vostre dispositiu mòbil.
Serveis Informatius de Ràdio Abrera