logo

SERVEIS INFORMATIUS - L'Entrevista del Dia


Transcribed podcasts: 553
Time transcribed: 3d 18h 10m 1s

Unknown channel type

This graph shows how many times the word ______ has been mentioned throughout the history of the program.

Abrera Informació, l'entrevista del dia amb Abel Gómez.
Aquest proper dissabte, 14 de maig, tindrà lloc una jornada de portes obertes al castell de Voltrera i al balcó de Montserrat, al barri de Can Vidalba d'Abrera.
Es tracta de la primera de les jornades programades pels propers mesos, obertes de tota la ciutadania per donar a conèixer aquest espai, algunes amb visites comentades.
I per parlar-ne avui ens acompanya els estudis de Ràdio Abrera, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, bon dia.
Hola, bon dia.
Bé, doncs, com dèiem, des del Servei de Patrimoni voleu impulsar i donar a conèixer el castell de Voltrera i el balcó de Montserrat inaugurats recentment a tota la ciutadania.
Com ho fareu, això?
Sí, l'objectiu principal que tenim a la regidoria sempre és de protegir, conservar i posar en valor les restes del castell i de la capella de Sant Pere.
Com bé sabeu, ara hem finalitzat els treballs per la consolidació estructural i això ens garanteix l'estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants.
A més, també ens hem sumat a aquest projecte del Set Balcons de Montserrat que ens ha permès tenir un balcó a l'esplanada del castell.
I aquesta nova infraestructura ens ajuda a revalorar l'espai, a crear aquest punt d'interès perquè els nostres veïns puguin visitar-lo.
Per tant, podem dir que comencem una nova etapa del castell de Voltrera, ja és accessible per la ciutadania i així que inaugurem aquestes jornades de portes obertes
per tal que tothom que ho desitgi pugui conèixer i gaudir aquest element patrimonial.
La jornada de portes obertes està prevista que es faci el primer dissabte de cada mes, en horari de 11 del matí a 6 de la tarda.
Tothom que s'hi apropi tindrà accés lliure a la zona del castell de Voltrera i allà podrà seguir un recorregut històric a través d'uns plafons informatius que hem previst per fer la visita.
A més, també trobareu el balcó instal·lat a l'esplanada que podeu gaudir de les vistes privilegades de la muntanya de Montserrat.
Recordar que aquest es complementa amb una varana o mirador amb elements direccionals que serveixen per identificar els principals punts d'interès de la zona.
Llavors puntualment també farem que alguns dissabtes de l'any es realitzi una visita guiada, comentada en horari de matí i només caldrà inscriure's a través de la pàgina web de l'Ajuntament.
Tota aquesta informació la trobareu com sempre a la pàgina web de l'Ajuntament i també farem uns cartells que restaran penjats a les cartelleres que tenim al tot el poble.
I quin és el calendari que heu establert pels propers mesos? El teniu ja detallat?
Sí, el calendari serà, com us he comentat abans, cada primer dissabte de cada mes.
La primera la tenim aquest dissabte 14 de maig i ja les properes seran el 4 de juny, el 2 de juliol i així cada primer dissabte de mes fins a acabar l'any, el desembre.
Les visites guiades seran sempre de 11 i mitja a 12 i mitja als següents dies.
El diumenge 24 de juliol, que cau per la festa del barri de Can Vila Alba, el dissabte 3 de setembre i el dissabte 3 de desembre tindrem les visites.
I per què és important que la ciutadania pugui conèixer aquests espais?
Quan parlem de patrimoni cultural ens estem referint sempre a tots aquells aspectes del passat i també del present que pertanyen al conjunt de la societat en què vivim i que considerem valuosos i val la pena ser gaudits per les generacions futures.
El nostre patrimoni també inclou tots aquests jocs, els objectes i les costums que tenen significat cultural que és important per nosaltres.
Comprendre el nostre patrimoni ens ajuda a entendre una part important de qui som i quina és la nostra posició al món i a la vida.
També ens fa comprendre millor el potencial de recursos en què comptem i on volem arribar.
Per tot això val la pena conèixer i comprendre bé el nostre patrimoni cultural i posar tots els esforços que siguin necessaris per conservar-lo.
El patrimoni cultural que és reconegut i respectat per tots és un referent per a una societat estable, que és conscient d'on ve i on pot arribar i això ens protegeix l'entorn.
En aquesta línia, des de l'àrea de patrimoni cultural i memòria històrica, esteu treballant també de forma coordinada amb els centres educatius del municipi per donar a conèixer els espais d'interès patrimonial a l'alumnat a Brerenc, oi?
Sí. La setmana passada, precisament, vam tenir una visita amb els alumnes de l'Institut de Boltrera i vam poder gaudir d'aquest element patrimonial.
El nostre tècnic, el Gerard Videgaen, va poder fer la visita guiada als alumnes.
Fer una visita al lloc d'interès és important i sempre permet que el professorat ho pugui explicar a la història d'una manera diferent fora de l'aula.
I a vegades deixem que l'alumna pugui trepitjar el terreny i pugui visualitzar allò que li estan explicant d'una manera diferent.
Des de la nostra àrea, sabem que el nostre patrimoni serveix com a eina d'aprenentatge per a tot l'alumnat de Brera i volem que arribi allà a tots els centres educatius, que siguin el que siguin, que cursin els seus estudis.
I amb tot això és important destacar els treballs que estem continuant realitzant amb la Universitat de Barcelona, amb el conveni que té l'Ajuntament,
perquè això ens permet garantir aquesta conservació, la preservació i, el més important, la recerca històrica d'aquests elements que ens permetran poder seguir explicant a la ciutadania tota aquesta història.
A nivell de centres educatius, ja previst, segurament, poder dur a terme jornades properament.
Sí, sí, efectivament. Tots els centres que vulguin conèixer que tinc dret poden fer-nos un correu electrònic o trucar-nos i sempre farem una visita guiada.
I tornant a les jornades de portes obertes programades al castell de Boltrera, com convidaries a totes les veïnes i tots els veïns de Brera perquè vagin a visitar i conèixer, com dient,
tant el castell de Boltrera com el balcó de Montserrat, bé aquest proper dissabte que s'inicien o amb qualsevol de les dates que hem comentat anteriorment?
Sí, jo convido a totes les veïns i veïnes de Brera per visitar aquest magnífic conjunt format pel castell i la capella d'Ampera.
Serà una caminada acompanyada d'elements patrimonials i històrics que trobo que és un punt d'interès magnífic per descobrir.
Com us he explicat abans, moltes vegades també està situat al mirador privilegiat sobre les valls del riu Llobregat i de Noia,
i a banda de descobrir i conèixer la nostra història gaudireu de les vistes magnífiques de la zona nord del Baix Llobregat.
Doncs com apuntaven també trobareu tota la informació sobre les portes obertes programades pels propers mesos al castell de Boltrera i al balcó de Montserrat,
als webs www.brera.cat i www.radiobrera.cat, també a les xarxes socials de l'Ajuntament de Brera,
i nosaltres avui agraïm la seva presència als estudis de Radio Brera, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, moltes gràcies.
Moltes gràcies.
I com sempre el podcast d'aquesta entrevista ja el podeu tornar a sentir o descarregar a la nostra programació a la carta www.radiobrera.cat
i també a l'aplicació gratuïta de Radio Brera que us podeu descarregar els vostres dispositius mòbils.
A Brera sí que hi ha res.
Cada segon dimecres del mes, a partir de les dues del migdia, a Radio Brera podreu sentir l'espai de col·laboració
amb el Departament de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de Brera
i també el podreu recuperar en qualsevol moment a la nostra programació a la carta i al web www.brera.cat.
A Radio Brera difonem el Patrimoni Cultural perquè a Brera sí que hi ha res.