logo

SERVEIS INFORMATIUS - L'Entrevista del Dia


Transcribed podcasts: 553
Time transcribed: 3d 18h 10m 1s

Unknown channel type

This graph shows how many times the word ______ has been mentioned throughout the history of the program.

A continuació, a l'entrevista del dia de Ràdio Abrera us oferim l'espai de col·laboració amb l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor d'Abrera.
Avui a l'entrevista del dia us oferim l'espai mensual que cada primer dimecres del mes fem en col·laboració amb l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor d'Abrera.
Avui parlarem de noves normatives en matèria de garanties i serveis digitals i de la nova factura de la llum.
Per això ens acompanya el tècnic Donae i de l'omic d'Abrera Oriol Santa Maria.
Bona tarda.
Bé, doncs fa pocs dies s'ha publicat una normativa que ampliarà els períodes de garantia dels productes. Quins són els nous terminis?
Doncs s'han ampliat fins a tres anys, un any més que la normativa actual i el que és més important encara fins i tot és que fins ara l'empresa podia escollir si volia reparar o substituir un producte quan s'avariava i ara ja no.
A partir d'aquestes noves normatives la persona consumidora qui decidirà si vol que li reparin el producte o li substitueixin quan es fa malbé és un gran primer pas per començar a fer els productes una mica més duradors i sostenibles.
Per exemple, els mòbils que ja un parell d'anys ja comencen a fallar ara com a mínim ja sabem que hauran de durar com a mínim tres anys. Això sí, aquesta normativa entrarà en vigor el 2022 i durant tot aquest any encara la garantia continuarà sent de dos anys.
En aquesta mateixa normativa també hi ha hagut una modificació sobre l'obligació de les empreses de disposar de peces de recàmbit, veritat?
Exacte. Fins ara els fabricants havien de disposar de peces de recàmbit durant cinc anys.
Des que es deixarà de fabricar un producte, ara ho han complicat una miqueta perquè el termini s'ha ampliat però en diferents períodes segons el tipus de producte i segons si la peça va destinar un professional o un consumidor domèstic.
Per la part que ens toca a les persones consumidores, les peces hauran d'estar disponibles durant deu anys des que es fabriqui l'últim model d'aquest producte i enganxen les pantalles electròniques i calvisors que hauran d'estar disponibles set anys.
I d'altra banda, també sabem que la nova factura de la llum entra en vigor el proper mes de juny. Quins canvis se'ns espera perquè el tema de la factura de la llum acostuma a generar moltes consultes i reclamacions.
Sí, aquest cop com que acostuma a passar la factura de la llum ho hem tornat a complicar bastant. Com que jo he de dir que un dia en parla només d'aquest tema en concret.
De forma resumida, la gran nova factura és que la llum tindrà tres transhoraris diferents amb tres preus diferents. Un que serà a l'hora punta, a l'hora més cara, de 10 a 2 del matí i de 6 a 10 de la tarda, que és quan més llum es consumeix.
Una barata, que li diran l'hora avall, que serà de 12 a la nit a 8 del matí, que és quan gairebé la majoria de gent no consumi maletricitat.
I una hora plana que tindrà mig de les dues franges, que és les franges restants, de 8 a 10 del matí, que es dona també de força a consum, de 12 a 6 de la tarda i de 10 a 12 de la nit.
Sigui un petit bui horari important. La millor notícia potser és que la tarifa avall, la barata, també s'aplica durant tot el camp de setmana sense.
I la gran novetat és que la potència contractada no haurà de ser fixa la mateixa. A cada tram horari podrem contractar una potència o un altre segons ens convingui.
La pregunta al millor que fa el Dom, que és això pujarà el preu de la factura o el baixarà, dependrà una mica del preu que fixin a cada tram.
El que està clar és que el sistema permetrà adaptar la potència contractada i adaptar la nostra tarifa als nostres hàbits de consum propis,
però la majoria de consumidors ens caldrà fer un màster per poder escollir realment quina potència hem de contractar a cada tram, comparar preus entre companyies, etc.
O sigui, ho hem complicat un altre cop bastant.
Entrarà en biorder ja amb el proper mes de juny? És a dir, ho notarem ja amb la factura de juny?
El juny entrarà en biorder, per tant segurament a la factura següent, que al julio o l'agost començarem a rebre les factures amb aquestes modificacions.
Doncs ja per acabar, la Unió Europea ha presentat una nova llei de serveis digitals que regula a grans companyies com Google, Facebook, Amazon o Apple. En què consisteix aquesta llei?
És una notícia molt important, perquè si la metge cal aplicar ni sancionar les pràctiques que es prohibeixen aquí pot canviar bastant les regles del joc a internet, xarxes socials, etc.
Publica aquests grans gegants ha compartit molta més informació amb les petites empreses, com per exemple l'accés d'aquestes empreses a les dades que la seva empresa genera a través d'aquestes plataformes, per exemple en el cas d'Amazon.
Prohibirà la presència d'aplicacions preinstal·lades, en els mòbils, teuletes, com passa molt sovint amb Google, Android, etc.
Obligarà a les aplicacions de tercers que siguin compatibles amb els sistemes d'aquestes grans plataformes.
Ho volem molt sovint fer amb Apple, amb el sistema iOS.
I els consumidors tindrem dret a conèixer els algoritmes que utilitzen aquestes empreses per recomanar-nos o mostrar-nos una recomanació o saber si el que estem veient és un contingut promocionat.
La sanció troba a arribar a un 10% el volum de negoci mundial de l'empresa, que és una absoluta barbaritat.
Per tant, si realment es exigeix amb contundència el compliment d'aquestes mesures, insisteixo, jo crec que pot canviar bastant el món digital com el coneixem.
Doncs Oriol Santamaria, Tècnic Donà i de l'OMIC de Brera, moltíssimes gràcies per acompanyar-nos avui a l'entrevista del Dia de Ràdio Brera.
Moltes gràcies a vosaltres, com sempre.
Recordem que en aquests moments l'OMIC de Brera funciona amb cita prèvia els dimecres d'11 a 1 de forma presencial i de dos quarts de cinc a dos quarts de set de forma no presencial.
Per concertar cita, cal trucar al 93-770-0102 o enviar un correu electrònic a l'adreça promocióeconomica.arroba.brera.cat.
També es pot contactar directament amb l'OMIC els dimecres de 10 a 3 i de 4 a 7 a través del correu consum.arroba.brera.cat o al telèfon 93-770-0102 a l'extensió 1615.
Com sempre a aquesta entrevista, ja la podeu tornar a sentir i descarregar a la nostra programació a la carta a radeobrera.cat i a la nostra aplicació gratuïta per a mòbils i tauletes
i també la trobareu a l'espai d'atenció al consumidor del web municipal abrera.cat.
Serveis informatius de ràdio abrera.