logo

SERVEIS INFORMATIUS - L'Entrevista del Dia


Transcribed podcasts: 576
Time transcribed: 3d 21h 8m 36s

Unknown channel type

This graph shows how many times the word ______ has been mentioned throughout the history of the program.

Abrera Informació, l'entrevista del dia amb Òscar Navarro.
A continuació, a l'entrevista del dia de Ràdio Abrera us oferim l'espai de col·laboració amb l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor d'Abrera.
Avui a l'entrevista del dia us oferirem l'espai mensual que cada primer dimecres del mes fem en col·laboració amb l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor d'Abrera.
Ara ens centrem en l'acord per promoure un codi de ontològic per acabar amb algunes de les males pràctiques dels operadors de telefonia, de l'òxid de tilè en diversos productes alimentaris i de l'ampliació de l'escut social per protegir les persones més vulnerables, entre d'altres.
Per això ens acompanya el tècnic de l'UNAE de l'Oficina Municipal d'Informació d'Abrera, Oriol Santamaria.
Bona tarda.
Hola, bona tarda.
Els operadors de telefonia van arribar a un acord per promoure un codi de ontològic per acabar amb algunes de les males pràctiques habituals, com per exemple les trucades comercials agressives i insistents.
En què consisteix?
Doncs és un compromís que han adquirit els principals operadors de telefonia del país que pretenen acabar amb aquestes males pràctiques que tant rebutgen en general els consumidors, com sobretot les trucades telefòniques comercials tan freqüents.
El compromís consisteix en que les trucades comercials es faran entre les 10 del matí i les 9 de la nit i intentaran evitar l'hora de la mitjallada, que consideren que és de 3 a 4.
També es comprometen a no realitzar més de 3 trucades al mes a cada usuari i que quan la persona digui que no està interessada en una oferta, no torna a trucar-la en els propers tres mesos.
Això ha acompanyat sobretot el que és més important, que diuen que crearan una sèrie de mecanismes de reclamació àgils per donar de baixa a aquelles persones que reben ofertes poc transparents i que molts tinguin el seu desacord amb rebre la primera factura.
Veurem la seva efectivitat, el cas és que aquests compromisos no deixen de ser aspectes que en molts casos ja estaven recollits a la normativa i que per tant ja haurien d'estar complint.
Però en fi, si serveix per reduir una mica les reclamacions d'aquest sector, que és en diferència al que més reclamacions genera, doncs benvingut serà.
Durant l'estiu han aparegut diverses informacions que parlaven de la presència d'òxid de tilè en diversos productes alimentaris.
Què és l'òxid de tilè i com afecta la salut?
L'òxid de tilè és un gas que pot ser perjudicial per l'organisme i que es fa servir per l'elaboració d'alguns productes químics,
però que en alguns països està permès el seu ús de la indústria alimentària com desinfectant d'alguns productes com sobretot herbes o plantes.
No és el cas en Europa, el seu ús per la indústria alimentària està absolutament prohibit.
El mes de juliol passat, des de fer pública, s'havien trobat nivells superiors dels permesos en dues marques de gelat,
que eren M&M's i Nestlé concretament, que van haver de retirar varios lots que podien veure els afectats.
Estem parlant d'una exposició molt puntual.
En el cas que algú els hagi consumit, hi ha metges tan petites que difícilment poden tenir cap afectació,
però es tracta d'assegurar-se la retirada per evitar una exposició perlluncada.
El problema és que al llarg del mes de juliol hi ha gos, s'han anat trobant restes tòxiques,
algun producte més, o tot gengibre, cilantro, pebre, burcumab i...
El motiu és l'ús com a pesticida en molts països de fora de la Unió Europea i també s'han hagut de retirar tots aquests productes.
Per tant, com ha passat en altres ocasions, caldrà que els organismes de control incrementin l'anàlisi per detectar tots aquests productes que presentin aquest element
i, com que en altres països sí que està permès el seu ús, s'haurà de decidir com s'actuen en referència a aquests productes de l'endavant a la Unió Europea.
El passant 9 d'agost també va entrar en vigor l'ampliació del denominat escut social per protegir les persones en situació de vulnerabilitat.
En relació amb el món del consum, això afecta els subministraments bàsics o el lloguer. De quina manera?
Les mesures del Real Decret 8 del 2021 venien al proper mes d'agost, s'acabaven i s'ha decidit prorrogar-les de moment fins al 31 d'octubre.
Fa en referència la prohibició d'aquestes donaments a les famílies en situació de vulnerabilitat
i el dret d'aquestes de sol·licitar el cacionament del lloguer de manera obligatòria per la propietat si aquest és un gran tenidor.
Pel que fa als subministraments bàsics, l'afecta de manera molt important per la prohibició de suspendre els subministraments de llum, gas i aigua
a aquelles persones declarades com a vulnerables.
Encara que existeixi algun tipus d'impagament o alguna causa similar, que en circumstàncies normals implicaria el tall del servei.
Aquesta notícia a Catalunya no afecta tant com a la resta de l'Estat, perquè aquí algunes d'aquestes mesures ja eren d'aplicació a la llei 2014-2015 de cobertes energètiques,
però evidentment l'existència d'una normativa a nivell nacional que fos permanent seria molt bona notícia per garantir la protecció a aquelles famílies en risc d'exclusió social.
En el període de vacances d'estiu, unes de les preocupacions principals ha estat les cancel·lacions de viatges o altres serveis turístics.
Quins són els nostres drets per demanar el remborsament dels diners pagats en aquest sentit?
Aquest tipus de problemàtica és habitual en els períodes de vacances en general, però la situació actual legítimament fa que siguin més freqüents.
L'any passat hi havia una gran diferència amb aquest, l'estiu passat, i és que existia un decret d'estat d'alarma amb una normativa que penjava d'aquest decret
i hi havia una sèrie de restriccions de mobilitat que feien impossible realitzar molts viatges, de manera que s'havien de cancel·lar forçosament.
Aquest estiu, aquestes restriccions a territori nacional no existeixen, però sí que poden existir viatges a altres països.
En aquest cas, el que és més important és que no siguem els consellers els que cancelem el viatge, sinó que si hi ha gent que en un país no podem viatjar,
no truquem a la companyia nosaltres per cancel·lar el viatge sinó esperar que ho faci la mateixa agència de viatges, companyia aèria, etc.
En aquest cas, tindrem dret de remborsament del diners del viatge, però entrarà en joc la possibilitat que ens cobrin despeses de gestió
perquè ara ens les hem en la llei de viatges combinats i no en la d'estat d'alarma, que deia que s'havien de retornar integralment.
Per tant, treballem conflicte de reclamacions respecte a aquest tema i el mateix passarà segurament amb cancel·lació d'espectacles, festivals, etc.
El que és molt important que tinguem molt clar és que, a part de que no hem de ser nosaltres qui cancelem el viatge,
llegir-se amb molt deteniment les clàusules d'un contracte per baixatge de viatges, amb hotel, amb una companyia aèria, etc.
Abans de contractar, llegir les condicions de cancel·lació, plantejar-se si val la pena contractar algun tipus de seguretat que inclogui la cancel·lació per Covid
i ser més curiosos en aquest crit a l'hora de contractar, de llegir millor aquelles clàusules que normalment no prestem gaire atenció.
Doncs Oriol Santamaria, tècnic d'UNAE de l'OMIC d'Abrera, moltes gràcies per acompanyar-nos una vegada més a l'entrevista del dia de Ràdio Abrera.
Moltes gràcies a vosaltres.
Recordem que l'OMIC d'Abrera funciona amb cita prèvia als dimecres d'11 a 1 de forma presencial i de dos quarts de cinc a dos quarts de set de forma no presencial.
Per concertar cita cal trucar al 93-770-0102 o enviar un correu electrònic a l'adreça promocióeconomica.arroba.abrera.cat.
També es pot contactar directament amb l'OMIC als dimecres de 10 a 3 i de 4 a 7 a través del correu consum.arroba.abrera.cat o al telèfon 93-770-0102 a l'extensió 1615.
I com sempre, recordeu que aquesta entrevista ja la podeu tornar a sentir descarregat a la nostra programació a la carta a ràdioabrera.cat i a la nostra aplicació per a mòbils i tauletes,
i també la trobareu a l'espai d'atenció al consumidor del web municipal abrera.cat.